Over Europe Calling!

Het Verdrag van Maastricht

In 2017 was het 25 jaar geleden dat in Maastricht het Verdrag van Maastricht werd ondertekend: de geboorteakte van de Europese Unie en de euro.

25 jaar Verdrag van Maastricht is een verhaal van optimisme en het benutten van kansen, maar ook van solidariteit onder druk, van financiële en economische problemen en de discussie over de openheid van Europa. Het bewijst dat Europa permanent onderhoud nodig heeft. Maastricht is dé perfecte plek om door middel van een spraakmakend, inhoudelijk programma, de ondertekening van het Verdrag te herdenken. Om terug te blikken én om vooruit te kijken, naar de toekomst van Europa.

Werkplaats van Europa

Dat Maastricht de plek is waar in 1992 is ondertekend, is meer dan alleen een historisch wapenfeit. Ingeklemd tussen België en Duitsland en gelegen in het hart van Europa, is de stad niet alleen geografisch een logische locatie. De grensligging maakt dat mensen juist in deze regio grensoverschrijdend denken en handelen, verbinden en bruggen bouwen. Een plek waar voortdurend de dialoog over Europa wordt gevoerd en waar continu aan Europa wordt gewerkt. Permanent wordt er onafhankelijk onderzoek naar Europa gedaan en dagelijks wordt er gewerkt om Europa vanuit de Euregionale praktijk een stap verder te brengen.

Permanent onderhoud

25 jaar Verdrag van Maastricht vertelt een boeiend, doch roerig verhaal over Europa. Een verhaal met een van optimisme doorspekt begin en het benutten van nieuwe, ogenschijnlijk ongebreidelde kansen als aanvankelijk leitmotiv. Maar het is tegelijkertijd ook het verhaal van solidariteit die onder druk is komen te staan, van financiële en economische problemen en de discussie over de openheid van Europa, die weer actueel is geworden vanwege de vluchtelingencrisis. Het bewijst dat Europa permanent onderhoud nodig heeft. Hoe logisch is het dat Maastricht, de plek waar het 25 jaar geleden begon, nu ook de plek is waar dat onderhoud plaatsvindt?

Doel

Met Europe Calling! – Maastricht Treaty 25th Anniversary dragen we bij aan de dialoog over Europa. De beoogde effecten van het programma zijn:

  • Sterkere betrokkenheid van de inwoners van de stad en de (Eu) regio bij Europa;
  • Sterkere grensoverschrijdende samenwerking;
  • Sterkere internationale positionering van de Limburgse hoofdstad Maastricht;
  • Sterkere positionering van het Gouvernement als een belangrijke als EU-locatie.

25 jaar Verdrag van Maastricht

In 2017 was het  25 jaar geleden dat in dit Gouvernement, het Provinciehuis van Limburg, het Verdrag van Maastricht werd ondertekend. De Vergadering van de Europese Raad – ook wel Eurotop genoemd – werd gehouden op 9 en 10 december 1991. Een korte terugblik op de geschiedenis.