Zou er iemand zijn die in staat is een overtuigender antwoord te formuleren op de vraag waarom we zuinig moeten zijn op hetgeen het Verdrag van Maastricht heeft voortgebracht dan Dr. Theodor Waigel? Waarschijnlijk niet.
Als voormalig Bundesminister van Financiën in de regering van de legendarische Bondskanselier Helmut Kohl, maakte de nu 77-jarige Waigel bij de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992 met één pennenstreek een einde aan de D-Mark, de munteenheid die het naoorlogse Duitsland grote voorspoed had gebracht. Het opgeven van de D-Mark, waar het Duitse volk zeer aan gehecht was, was in feite onderdeel van een ingewikkeld spel met Frankrijk, de andere grote machthebber in Europa, om de hereniging met Oost-Duitsland verder vorm te kunnen geven.
In het uitgebreide vraaggesprek dat Europe Calling eind 2016 met hem had in zijn kantoor Nymphenburgerstrasse in het centrum van München, gaat de nog altijd montere Waigel uitgebreid in op de vraag waarom hij nog altijd trots is dat hij het Verdrag van Maastricht in 1992 namens Duitsland heeft ondertekend.
De jongere generaties moesten in zijn visie kunnen opgroeien in een moderne, internationale samenleving, waar nooit meer sprake zou zijn van oorlog tussen de twee grootste machthebbers. “We moeten ons realiseren dat we in West-Europa leven in een tijd van vrede zoals die zich in de loop der eeuwen nooit eerder heeft voorgedaan. De Monetaire Unie en het Europese project in zijn algemeenheid hebben daar op onmiskenbare wijze bijgedragen. Dáárover moeten de gesprekken gaan.”
Met tranen in zijn ogen vertelt Waigel hoe hij – nog niet zolang geleden – op een geheime plek in zijn verbouwde boerderij in Beieren de bajonet tegenkwam, waarmee zijn vader in de Eerste Wereldoorlog man-tegen-man gevechten moest voeren.
De op 22 april 1939 geboren Waigel was tot 1998 werkzaam als minister van Financiën. Na zijn vertrek uit de actieve politiek, stortte hij zich op zijn oude liefde, de advocatuur, een bedrijfstak waarin hij ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd volop actief is.
Waigel speelt verder een prominente rol bij de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München. Daarnaast is hij onverminderd actief voor de CSU, de belangrijkste politieke partij in Beieren en evenknie van de CDU van Angela Merkel. Als student sloot Waigel zich in 1960 aan bij de Beierse christendemocraten, waarvan hij tussen 1988 en 1999 voorzitter was.
In 2009 kende de CSU de oud-minister van Financiën het ere-voorzitterschap toe. Waigel bekleedt deze functie samen met Edmund Stoiber, een andere grootheid in de Duitse politiek. Waigel is getrouwd met Irene Epple, een voormalige succesvolle Duitse skiester. Hij heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk.