Mathieu Segers, hoogleraar Europese Integratie:
Europa is heel dichtbij, maar tegelijkertijd ver weg
Op 9 december 2016 is het precies 25 jaar geleden dat in Maastricht de Europese Top begon die zou leiden tot het veelbesproken Verdrag van Maastricht. Op deze dag nemen diverse toppolitici en wetenschappers deel aan een speciale ‘EU-Top’ in het MECC in Maastricht. Een van hen is de jonge Maastrichtse hoogleraar Mathieu Segers, specialist op het gebied van de Europese integratie.
Professor dr. Mathieu Segers (1976) is geboren en getogen in Maastricht. Hij groeide op in het nu zo bruisende Wyck, een stadsdeel waar destijds nog niet bijster veel te doen was. De jonge Mathieu raakte in de ban van Europa toen hij tijdens de Eurotop van 1991 – hij was toen bijna 15 jaar – op slechts tientallen meters van zijn ouderlijk huis wilde gaan kijken wat er allemaal gebeurde bij Hotel Maastricht (tegenwoordig Crowne Plaza). Daar was het een drukte van belang, omdat Helmut Kohl, een van de grote spelers op het politieke wereldtoneel, er met zijn entourage overnachtte. Helaas werd hij tegengehouden. Veel meer dan de zwarte afzettingen kreeg hij niet te zien. ,,Dat was het moment waarop ik me voor het eerst realiseerde dat Europa heel dichtbij was, maar tegelijkertijd ver weg.”
Segers, van huis uit politicoloog, maar gepromoveerd als historicus, is sinds 1 juni van dit jaar dean (hoofd) van het Maastrichtse University College. Ondanks zijn jeugdige leeftijd bogen op een indrukwekkende academische carrière. Zo was hij als onderzoeker verbonden aan de universiteiten van Oxford en Harvard. Tot medio dit jaar was hij hoofddocent Europese Integratie aan het departement geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de universiteit Utrecht. In Maastricht is hij hoogleraar Contemporary European History and European Integration aan de faculteit Humanities and Sciences.
Segers is lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij schrijft columns voor het Financieele Dagblad en heeft een wekelijkse gesproken column op Radio 1Vandaag. Hij wordt veelvuldig door de media geraadpleegd als het gaat om vraagstukken op het gebied van de Europese eenwording en Europees beleid.
De jonge hoogleraar schreef diverse boeken. In 2013 verscheen zijn Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden, dat bekroond werd met de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek van 2013. Het werk (uitgeverij Prometheus), dat ook in de pers zeer goed werd ontvangen, beleefde dit jaar een derde, geheel herzien druk. In Waagstuk Europa, dat in 2014 verscheen, onderneemt hij volgens zijn uitgever een zoektocht naar het heden, het verleden en de toekomst van Europa en probeert hij een antwoord te vinden op voor de hand liggende vragen waar veel Europeanen op dit moment mee kampen.