Een ‘Europe Calling!’-bijdrage van Gouverneur Theo Bovens aan het debat ‘Beschouwingen over de EU – vandaag en morgen’ in de plenaire vergadering van het Comité van de Regio’s op dinsdag 11 oktober 2016.
Als Gouverneur van de Nederlandse provincie Limburg, waarvan Maastricht de hoofdstad is, neem ik graag kort het woord.
Want het is dit jaar – in december a.s. – precies 25 jaar geleden dat in Maastricht, in het gebouw waar het Provinciale Parlement vergadert, werd onderhandeld over het verdrag. Dit verdrag werd enkele maanden later, in februari 1992 getekend, ook weer in Maastricht, en draagt haar naam.
En u weet, in dat Verdrag van Maastricht werd de Europese Unie opgericht. Bovendien was het Verdrag van Maastricht de geboorteakte van ons eigen Comité van de Regio’s, én de gemeenschappelijke munt, de Euro. Maar ook het eerste verdrag met aandacht voor sociale vraagstukken en cultuur.
25 jaar geleden, na de val van de Berlijnse Muur, was het enthousiasme van 12 landen om één Unie te vormen groot. Maastricht stond echter ook in Europa symbool voor het debat over onze gezamenlijke Europese toekomst. Referenda in Denemarken en Frankrijk, opt-out opties voor het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, het ontwerpen van de Maastricht-criteria, dat alles beheerste de gesprekken in de jaren na de feestelijke ondertekening.
Daarom is Maastricht, gelegen in de grensregio Euregio Maas-Rijn, met de steden Hasselt, Liège, Aachen, Eupen en Maastricht als bestuurlijke centra, de perfecte plek om terug te blikken op het Europa ten tijde van de ondertekening en vooral vooruit te kijken naar het Europa van de toekomst.
Dit doen we met een gevarieerd programma van activiteiten in Maastricht en omgeving. Daarbij staat het gesprek over Europa centraal, onder het motto Europe Calling!.
Zo organiseren we op 9 december een nieuwe topconferentie, precies 25 jaar na de top van 1991. In aanwezigheid van voormalige ondertekenaars en Europese autoriteiten.
Maar ook op 7 februari een dag waarop “La Génération Maestricht”, jongeren van 25 jaar en jonger uit 28 landen zich in Maastricht verzamelen om aan een nieuw Europa te werken.
Mijnheer de voorzitter, geachte collega’s,
Het Verdrag van Maastricht introduceerde ook het burgerschap van de Unie. Dit Europees burgerschap blijft wat mij betreft geen papieren thema, maar moet juist in de praktijk gestalte krijgen. Het is al dagelijkse praktijk in het grensgebied tussen Duitsland, België en Nederland, ja, in alle grensregio’s van Europa. Ik voel mij als Maastrichtenaar, deel van én de Limburgse, én de Nederlandse, én de Euregionale én de Europese identiteit. Een grensregio is een grenzeloze regio geworden!
We moeten blijven werken het Europees burgerschap daadwerkelijk inhoud te geven. Dag in, dag uit. Die oproep wil ik graag doen. De ontwikkelingen na het referendum in het Verenigd Koninkrijk maken deze discussie des te actueler. Brexit is immers óók het uitstappen uit het Verdrag van Maastricht. Maar het is mijn vurige wens dat de Britten ook deel uit blijven maken van de familie van Europese burgers.
We hopen op inspirerende discussies en we hopen vele Europeanen in Maastricht, in Limburg, te mogen begroeten. U bent van harte welkom!