Europe Calling!

Maastricht als werkplaats van Europa

In 2017 is het 25 jaar geleden dat in Maastricht het Verdrag van Maastricht werd ondertekend: de geboorteakte van de Europese Unie en de Euro.

Daarom is Maastricht dé perfecte plek om terug te blikken op het Europa ten tijde van de ondertekening en vooruit te kijken naar het Europa van de toekomst. Dit doen we met Europe Calling! door samen met anderen een divers en spraakmakend programma te organiseren in Maastricht en omgeving waarbij het gesprek over Europa centraal staat.

Generation Maastricht - YO!Fest

Europe Calling koffietruck toert door Maastricht

Leden van de jongerenraad gaan met u in gesprek over Europa. Wat merkt u van Europa en voelt u zich wel Europeaan? Kom langs en wij trakteren u op een heerlijke kop koffie.

Op de hoogte blijven?

Volg ons ook op facebook!

Programma

Europe Calling! Burgertop

Europe Calling! Burgertop

6 mei 2017

Hoe kunnen we Europa en de Euregio verbeteren? Hoe brengen we Europa dichterbij? De Europe Calling! Burgertop is een conferentie waar jij als burger uit de Euregio, samen met jouw buren, vrienden en andere mede-burgers, in gesprek gaat over de toekomst van Europa.

Lees meer
Generation Maastricht - YO!Fest

Aanloop naar Burgertop: Regiotafels

In aanloop naar de Burgertop op 6 mei vinden in januari en februari 2017 de Regiotafels plaats. Hier staan vragen centraal als: Hoe kunnen we Europa en de Euregio verbeteren? Hoe brengen we Europa dichterbij? Hoe maken we het meer tastbaar? Dáár willen we het over hebben.

Na de regiotafels in Maastricht (21/1 en 11/2) en Luik (4/2) staan deze nog op het programma:
18 februari: Belgisch Limburg
C-mine Crib | C-Mine 12 | 3600 Genk
18 februari: Aken/Eupen
Centre Charlemagne | Katschhof 1 | 52062 Aachen

Lees meer

Nieuws

Nieuwsitems

Limburgse debattalenten gaan strijd met elkaar aan

Het VARA-programma ‘Op weg naar het Lagerhuis’ gaat voor de negentiende keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland! Dit jaar strijden meer dan tweehonderd middelbare scholen uit het hele land om de titel van beste debatschool van Nederland. In de provincie Limburg is de voorronde op donderdag 23 februari 2017 vanaf…

Lees verder!

De Staat van Europa

Op woensdag 22 februari start bij Bureau Europa een nieuwe serie gesprekken met de titel ‘De Staat van Europa’. Stephan Petermann – OMA/AMO en David Mulder – XML Architecture Research Urbanism geven beiden een presentatie over de manier waarop zij ‘bouwen’ aan ‘de Staat van Europa’. Beide bureaus onderzoeken al langere tijd de betekenis, identiteit…

Lees verder!

Generation Maastricht YO!Fest een succes

YO!Fest 2017, het Youth Opion Festival, dat op 7 februari in Maastricht plaatsvond, was een groot succes. Ruim 3000 jongeren registreerden zich voor het festival en gingen met elkaar in debat over hun toekomstig Europa. Belangrijk moment was het bezoek van de Duitse Bondspresident Gauck en de voorzitter van het Comité van de Regio’s de…

Lees verder!

Doe mee!

Meedenken over Europa? Doe mee aan de Europe Calling! Burgertop

Lees verder

Laatste blog

Het verdrag vieren en vernieuwen

Donald Trump wordt nu president van de Verenigde Staten door een democratisch tot stand gebrachte rebellie tegen de gevestigde orde: dat is het onverwachte kader voor de herdenking van 25 jaar Verdrag van Maastricht. Het dwingt de EU nog meer om rekening te houden met de wrevel van een deel van de burgers Maar de huidige EU kent meer kwetsbaarheden. Zoals de uitholling van de democratie in sommige Oost-Europese landen en de toenemende corruptie in Zuid-Europa, kwetsbaarheden die ik in deze blog aan de orde stel.

Lees verder!

Portretten van internationale studenten

Davide Argeri

Europa gaf me de kans om zelf te kiezen waar ik wil studeren.

Davide Argeri (23, Italië)
European Law

Aurelia Streit

Ik hoorde voor het eerst over het Verdrag van Maastricht op school. Leuk dat ik nu als student bij het jubileum betrokken ben.”

Aurelia Streit (22, Duitsland)
European Studies

Locatie & verblijf

Bereikbaarheid

Gouvernement als EU-locatie

Het Gouvernement is de plaats waar het Verdrag van Maastricht werd ondertekend. Het heeft daarom een prominente plek in het programma Europe Calling! Zo zijn er verschillende Europese bijeenkomsten in het Gouvernement. Ook is het Verdrag van Maastricht hier te zien.

Parkeren, wegwerkzaamheden, openbaar vervoer en meer

Op www.maastrichtbereikbaar.nl vindt u actuele informatie over hoe u Maastricht het makkelijkste en snelste kunt bereiken met het openbaar vervoer, de auto of de fiets, waar de werkzaamheden en de omleidingen zijn en waar u in Maastricht kunt parkeren.