Pers

Contactgegevens

Media kunnen voor alle vragen over ‘Europe Calling! Maastricht Treaty 25th Anniversary’ contact opnemen met een van de persvoorlichters:

  • Inge Dovermann, bestuurs- & communicatieadviseur burgemeester Penn-te Strake van Maastricht
    T +31 (0)43 350 42 00 |  E Inge.Dovermann@maastricht.nl
  • Vincent van der Stouwe, bestuursadviseur communicatie provincie Limburg
    T +31 (0)43 389 88 06 | M +31 (0)6 50 21 40 05  |  E vd.stouwe@prvlimburg.nl

Informatie

Over Europe Calling!

Voor informatie over Europe Calling!, haar doelstellingen en het Verdrag van Maastricht kunt u kijken op de pagina Over Europe Calling!

Voor een korte geschiedenis van het Verdrag van Maastricht gaat u naar de pagina Historie.

Europe Calling! logo

Download hier het logo van Europe Calling in diverse formaten (zip, 14MB)

Videoarchief

Momenteel zitten we midden in een journalistieke research waarin we terugkijken (hoe kwam het Verdrag van Maastricht tot stand en wat waren de verwachtingen destijds?) en doorkijken naar het huidige Europa en de toekomst (waar staat Europa nu en wat zijn nu de verwachtingen?). De informatie die we tot nu hebben verzameld is terug te vinden op deze pagina. Het materiaal is in nagenoeg onbewerkte vorm toegankelijk als ‘open source’. Het staat dus ter beschikking voor iedereen die iets wil doen met het Verdrag van Maastricht en Europe Calling! Denk aan media, culturele festivals, toneelgroepen, congressen, exposities, onderwijs etc.

Voormalig burgemeester Philip Houben overleden

Philip Houben, voormalig burgemeester van Maastricht, is zondagochtend in zijn woonplaats overleden. De Eurotop van 1991 was voor Philip Houben een absoluut hoogtepunt. Op het stadhuis ontving hij samen met de toenmalige minister-president Ruud Lubbers bekende Europese leiders, onder wie de Franse president François Mitterrand, de Duitse Bondskanselier Helmut Kohl en de Britse premier John Major

Lees verder!

Frans Timmermans: Europa is afgedwaald van de kernvraag

“Ik denk dat we in de afgelopen tijd een beetje zijn afgedwaald van de kernvraag over Europa”, aldus Eurocommissaris Frans Timmermans. De eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie betreurt de huidige stemming in Europa, waarin het al te vaak ‘ieder voor zich is’. Dat laatste komt voor een belangrijk deel omdat de discussie niet zuiver wordt gevoerd”, aldus de in Maastricht geboren Timmermans.

Lees verder!

Videoverslag EU&ME top

Bekijk het videoverslag. Precies 25 jaar na het Verdrag van Maastricht, 9 december 2016, nodigde de Limburgse hoofdstad Europa uit om terug te keren naar de geboorteplek van de Europese Unie en de Euro.

Lees verder!

Luc Soete: Financiële crisis is een gif dat in Europa is geslopen

Luc Soete, top-econoom en voormalig rector magnificus UM: Financiële crisis is een gif dat in Europa is geslopen Professor dr. Luc Soete werd in 1950 geboren in de Brusselse deelgemeente Sint-Jans-Molenbeek. Hij studeerde economie in Gent en ging vervolgens werken aan de universiteit van Sussex in het zuiden van Engeland, waar hij in 1978 promoveerde.…

Lees verder!

Mathieu Segers: Europa is heel dichtbij, maar tegelijkertijd ver weg

Op 9 december 2016 is het precies 25 jaar geleden dat in Maastricht de Europese Top begon die zou leiden tot het veelbesproken Verdrag van Maastricht. Op deze dag nemen diverse toppolitici en wetenschappers deel aan een speciale ‘EU-Top’ in het MECC in Maastricht. Een van hen is de jonge Maastrichtse hoogleraar Mathieu Segers, specialist op het gebied van de Europese integratie.

Lees verder!

topeconoom Paul de Grauwe

Topeconoom: Verdrag Maastricht prachtig huis zonder dak

Op 9 december 2016 is het precies 25 jaar geleden dat in Maastricht de Europese Top begon die zou leiden tot het veelbesproken Verdrag van Maastricht. Op deze dag nemen diverse toppolitici en wetenschappers deel aan een speciale ‘EU-Top’ in de Limburgse hoofdstad Maastricht. Een van hen is de Belgische topeconoom Paul de Grauwe. Hij heeft van meet af aan zijn bedenkingen gehad de muntunie die niet geschraagd werd door een politieke unie.

Lees verder!